Ammunitionsbunker åbnet efter 24 år i weekenden

Bunkergruppen Hirtshals og Vendsyssel Historiske Museum åbnede gammel bunker

Vær opmærksom på at denne artikel var akutel for 365 dage siden

I weekenden blev en gammel ammunitionsbunker af typen Regelbau 674,  for første gang i knapt 24 år åbnet af Bunkergruppen Hirtshals, i samarbejde med Vendsyssel Historiske Museum.

Genåbningen af bunkeren skete som en del af en modernisering af Bunkermuséet ved Fyret, i samarbejde med Vendsyssel Historiske Museum, der vil stå for drift og formidling af museet. Det betyder, at der i løbet af foråret åbnes op for fem af de nu aflukkede bunkere, og de bliver igen tilgængelige for offentligheden.

De fem bunkere som genåbnes, har siden 1993 været tiltænkt at benytte til guidede ture og små udstillinger, der giver et indblik i dagligdagen i de forskellige bunkere. Siden 1993 har der været guide-ruter i området, men lige præcis denne ammunitionsbunker som nu åbnes op, blev aldrig en del af disse ture og har derfor stået forladt hen i knapt 24 år.

- Det man godt kan kalde en tidslomme, uden forstyrren af hverken museets folk, Bunkergruppen, eller besøgende gæster, fortælles der i Bungergruppen Hirtshals.

I bunkeren fandt man blandt andet komplette, deaktiverede, 10,5 centimeter granater til de store kanoner, og 12 trækasser med forskelligt ammunition og sprængstof.

Trækasser var de originale kasser fra krigens tid, og de havde allesammen de originale mærkater og stempler. Det lykkedes dog kun at redde seks af de gamle kasser, da råd og fugt desværre havde indtaget nogle af kasserne. Udover ammunitionen stod der i bunkeren et originalt våbenskab, der oprindeligt var placeret i netop denne ammunitionsbunker.

- Det ville være helt utænkeligt idag at bruge originale effekter i en fugtig bunker og hvad der virkede som en helt fornuftig handling fra os for knapt 25 år siden, kom i weekenden noget bag på os, da vi på fornemste vis havde glemt alt om de originale effekter, vi selv har været med til at slæbe ned i bunkeren, fortsættes der på Facebook.

Effekterne er blevet forsigtigt rengjort og opbevares nu på et opvarmet magasin, bunkeren er tømt og rengjort, og nu igen åbnet op for besøgende gæster.

Kommentarer & synes godt om