Er du pårørende til en der drikker for meget?

Nordjysk Alkoholrådgivning tilbyder gratis og anonym rådgivning i hele kommunen

Mere end ét år siden

Det kan være hård kost at leve sammen med et menneske, der drikker for meget. Hvis drikkeriet har udviklet sig til et misbrug, risikerer du som partner at få skylden for alt, hvad der går galt i hjemmet og i parforholdet. Det er dig, der får ansvaret for alle skænderierne og alle problemerne, og måske får du ligefrem af vide, at du er skør og har brug for en psykiater.

Partneren til en alkoholiker er ofte såret og vred på grund af de gentagne drikkeepisoder. Det afføder en uheldig rollefordeling i parforholdet, hvor den ædruelige partner ustandseligt tilpasser sig de kriser og vanskeligheder, der opstår som følge af drikkeriet. Partneren prøver alt muligt for at få parforholdet til at fungere og dermed bevise, at alkoholikeren ikke har ret i sine anklager.

Benægtelse

Når et menneske drikker for meget og bliver fuld, reagerer andre på drikkeriet og dets følger. Den, som drikker, mærker denne reaktion og drikker igen. Dette starter en ond cirkel af skyldfølelse og benægtelse, en nedadgående spiral og karruseltur, som er karakteristisk for alkoholisme.

Benægtelse er en central del af alkoholismen. Således benægter alkoholikeren typisk, at han kan risikere at miste sit job. I stedet insisterer han på, at han er den bedste og dygtigste på arbejdspladsen. Men frem for alt benægter han, at han med sit misbrug har givet sin partner og sin familie nogen som helst problemer.

Den typiske alkoholiker

Alkoholikeren er typisk en mand mellem 30 og 55 år, men kan naturligvis også være en kvinde. Han er som regel intelligent, dygtig og har ofte succes på sit job, men han har måske for store ambitioner. Han er følsom, ensom og anspændt og samtidig umoden, selv om han måske optræder på en selvstændig måde for at benægte denne kendsgerning. Han benægter også, at han er ansvarlig for følgerne af sin opførsel.

Mennesker, der er afhængige af alkohol drikker kraftigt og hurtigt, ikke stille og behersket. Det er muligt, at vedkommende drikker åbenlyst, men vil snarere prøve at skjule, hvor meget der drikkes, ved at drikke alene. Dette er en del af benægtelsen: At skjule, hvor meget der drikkes. Men det beviser, at alkoholikeren selv er klar over, at der drikker for meget. Flasken får ham/hende til at føle sig bedre tilpas. Efter en eller to drinks kan alkoholikeren ikke stoppe, er helt på toppen og opfører sig undertiden, som om han/hun var lille gud. Nu har han/hun ret, og alle andre har uret. Det skal vedkommende nok vise dem, der måtte finde på at kritisere drikkeriet. Når alkoholikere er berusede er de ikke rationelle eller fornuftige, og de har ingen ansvarsfølelse. De kan blandt andet finde på at køre bil i beruset tilstand.

Nordjysk Alkoholrådgivning er en del af Foreningen Ædru Livsstil`s frivillige arbejde og tilbyder gratis og anonym rådgivning. I Hjørring er der efter aftale mulighed for en anonym personlig samtale med en lokal pårørenderådgiver/kontaktperson, samt tilbud om at deltage i en lokal samtale/netværksgruppe som mødes en gang om ugen for at udveksle erfaringer sammen med ligestillede.

Hvis du som pårørende ønsker yderligere oplysninger og rådgivning kan du gratis og anonymt kontakte Nordjysk Alkoholrådgivning på telefon 52600674.

Denne pressemeddelse er fremsendt af Nordjysk Alkoholrådgivning.

Kommentarer & synes godt om